ΚΕΛΤΙΚΟ ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟ

ΚΕΛΤΙΚΟ ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟ

Κελτικό Λειμωνάριο
Αρχιμ. Χρυσοστόμου, Καθηγουμένου Ι. Μονής Φανερωμένης

  “Τί γίνεται όταν φθάνεις σε κάποιον μακρινὸ προορισμὸ και έχεις την αίσθηση ότι βρέθηκες στον κήπο σου; Συνειδητοποιείς ότι ο κήπος σου είναι μεγαλύτερος απὸ όσο νόμιζες, ότι χωράει βουνὰ και άλλες θάλασσες, και κυρίως ότι έχεις συγγενείς άγνωστους.” 

Στη μακρινή κοινωνία της αρχαίας κελτικής Δύσης μας μεταφέρει η νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου. Περιέχει στιγμιότυπα, διηγήσεις, αποφθέγματα, κανόνες και λόγους πατέρων και μητέρων της ερήμου, άγνωστα μέχρι τώρα στο ελληνικό κοινό, ερανισμένα από αρχαίες πηγές της Ιρλανδίας και Βρετανίας,

 Στα χαριτωμένα αυτά κείμενα, που διανθίζονται με φωτογραφίες των αρχαίων μοναστικών τόπων, συνοψίζεται η ρωμαλέα εμπειρία και πρόταση της ερήμου, ανατέμνεται η ανθρώπινη ψυχή και απεικονίζεται με ζωντάνια η πνευματική ζωή. Η αποταγή, οι αρετές, η αγάπη, η μετάνοια και η μυστική ζωή αποτελούν τη θεματική δομή του βιβλίου. Των κειμένων προηγείται εκτενής εισαγωγή με τα χαρακτηριστικά του κελτικού Χριστιανισμού και τη συγγένειά του με την ελληνική φιλοκαλική παράδοση. Ο αυθορμητισμός, το μέτρο, το ασυμβίβαστο, η προσωπική κοινωνία με τον Θεό, ο λογισμὸς και τ’ όνειρο, φανερώνουν την ίδια εσωτερικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική Ανατολή, ακόμη κι αν οι αποχρώσεις διαφέρουν, όπως δυὸ ερμηνείες του ίδιου μουσικού έργου.

Σελίδες 72, τιμή 7 euro

THE WAY TO THE TRUE SELF

THE WAY TO THE TRUE SELF

The way to the true self in the Orthodox tradition
Archimandrite Chrysostom, Abbot of the Holy Monastery of Faneromeni

‘Know thyself’ was the uncompromising desideratum of the ancient Greek philosophers, comparable with the primeval biblical commandment on which the Church Fathers have elaborated so extensively. Upon self-knowledge the spiritual life is built. True knowledge unites knower and known, while ignorance is always a cause of change and self-division in the ignorant. Know thyself means to be whole and undivided. More explicitly, the monastic tradition asserts that the knowledge of ourselves constitutes the fullness of the knowledge of all things.

Pages 54, price 5 euro

ΚΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

ΚΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

ΚΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
Αρχιμ. Χρυσοστόμου, Καθηγουμένου Ι. Μονής Φανερωμένης

                                                                                                                                                                                                                  Ποια είναι η ωραιότερη μουσική; Ποια ομορφιά θα σώσει τον κόσμο; Ποιο είναι το μήνυμα της μοναστικής φιλοσοφίας στον κατακερματισμένο άνθρωπο; Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το κάλλος στην Ορθόδοξη φιλοσοφία και πνευματική ζωή. Γιατί τη ζωή μας απειλεί σήμερα η ασχήμια, ως τέχνη του κακού, μειλίχιο σάιμποργκ, εξύψωση του τίποτα, παγερή αρπαγή κάθε ανθρώπινης ποιότητας. Αντίβαρο ο λόγος και βίος των μεγάλων Πατέρων και Αγίων, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πει την τελευταία λέξη.

Σελ. 94, τιμή 5 ευρώ

Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ Η Θεολογία των Κελτών στο φώς της Ελληνικής Ανατολής
Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου 

Η αρχαία Κελτική Χριστιανική παράδοση συγκινεί το σύγχρονο άνθρωπο, που αναζητά τις αρχέγονες ρίζες. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει μιά συγγένεια πρώτου βαθμού με τον μοναχισμό της Ανατολής. Το έργο αυτό αποτελεί συγκριτική σπουδή της θεολογίας και πνευματικότητας του αρχαίου Ιρλανδικού μοναχισμού και του μοναχισμού της Μικράς Ασίας κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, όπως αποκαλύπτεται στα κείμενα των μεγάλων ασκητών και πατέρων των δύο χωρών. Από τη διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα ανασύρεται η κοινή εμπειρία στην προσέγγιση του Θεού και φανερώνεται η κοινή ρίζα της πνευματικής ζωής, που αρδεύεται από ανάλογες θεολογικές προϋποθέσεις. Περιεχόμενα: Ιστορικό και πνευματικό περίγραμμα. Η απαρχές και η άνθηση του μοναχισμού. Η ιδιοπροσωπία του Ιρλανδικού Χριστιανισμού και οι πολιτισμικές συγκλίσεις. Υπερβατικότητα και εγκοσμιότητα του Θεού. Ο τριαδικός ορίζοντας. Η συνεκτική του παντός ενέργεια. Η υπαρκτική ενότητα. Ο άνθρωπος ως εικόνα και ομοίωση. Το μυστήριο της διά Χριστού σωτηρίας. Οι δρόμοι της γνώσεως του Θεού. Τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του αγίου. Η σχέση θεσμού και χαρίσματος στην Κελτική και Ανατολική παράδοση. Το βιβλίο περιέχει και φωτογραφικό υλικό.
Σελ. 313, τιμή 12 ευρώ

ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ Συνάντηση Κελτικού & Βυζαντινού μοναχισμού
Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου 

Ο αρχαίος Κελτικός Χριστιανισμός, θαμμένος και άγνωστος, αποκαλύπτει ένα άλλο πρόσωπο της Ορθοδοξίας, στο οποίο ο Έλληνας της Ανατολής δεν αργεί να γνωρίσει τον εαυτό του. Από την ταυτότητα των θεολογικών προϋποθέσεων σμιλεύεται μια κοινή στάση ζωής, καθώς μαρτυρούν οι μοναστικές πηγές της Ιρλανδίας και της Μικράς Ασίας. Κέλτες και Έλληνες, τόσο διαφορετικοί και τόσο όμοιοι, μοιράζονται ένα κόσμο κάλλους και φωτός, δυνάμεως και ευαισθησίας, χάριτος και ελευθερίας, όπου η κτιστή πραγματικότητα θεραπεύεται και αναπλάθεται στην πανταχού παρουσία του ακτίστου. Η ζωή έτσι γίνεται ένα προσκύνημα μέσα στο θείο και εράσμιο κάλλος από τους εραστές της βασιλείας. Περιεχόμενα: Έξοδος και Προσκύνημα. Τα τρία μαρτύρια. Από την μετάνοια στον φωτισμό. Έρημος και Κοινόβιο. Η δύναμη της ασκήσεως. Η πνευματική πατρότης. Τα επιτίμια. Η οργάνωση του μοναστηριού. Η μυστική και μυστηριακή διάσταση της θεώσεως. Μεταμόρφωση και δοξασμός. Ποιήματα από την αρχαία Ιρλανδική παράδοση και φωτογραφικό υλικό.
Σελ. 336, τιμή 12 ευρώ